Udstilling af Otto Poulsen i Tokkeruplunds café

Regional, anerkendt kunstner i cafeen

Da inderhaver af Tokkeruplund, Dorthe Kreutzfeldt, åbnede en lille café, ledte hun efter kunstnere, hvis værker hun kunne udstille på stedet til glæde for cafeens gæster. Dorthe faldt i sin søgning over kunstneren, Otto Poulsen (1921-2006), der i det meste af sit liv har boet i Næstved og Ladby udenfor Næstved.  Det inspirerede Dorthe, at Otto havde været en meget produktiv og anderledes, lokal kunstner, der tilsyneladende var gået i glemmebogen, til trods for, at han har fået antaget sine værker på statsanerkendte, censurerede udstillinger i 10 år.
– Otto havde sin person imod sig, og det forhindrede også hans kunst i at blive anerkendt i offentligheden. Mange, som ikke havde kendskab til Ottos kunst, betragtede ham som en idiot, fortæller Dorthe.

Otto Poulsen malede forunderlige naivistiske og koloristiske malerier, og han skabte også masser af skulpturer, broderier og tegneseriefilm, ligesom han skrev en del.
– I min research opdagede jeg, at der er flere samlinger med Ottos værker – Skagen Kunsthal og Janus bygningen, begge i Jylland, samt en mindre på Kunstbiblioteket i København. Da alle værker er i magasin, besluttede jeg, at jeg ville indsamle værker til en udstilling i min lille café, så et lille udsnit af værkerne kunne blive tilgængelige for offentligheden, fortæller Dorthe.

Kunstsamling fra Kunstbiblioteket i København

Dorthe kontaktede Kunstbiblioteket i København, og sammen med Kunstbibliotekets medindehaver, Bodil Riskær, fik de arrangeret, at hele samlingen fra Kunstbiblioteket blev hængt op i Tokkeruplunds café.
Værkerne i cafeen bestod af en række malerier, broderier, væverier og skulpturer.
– Ottos kunst tilhører naivismen eller art brut (outsiderkunst), og han malede ofte det nære i hverdagen lige fra mad til huse, blomster og naturen fortæller Bodil.
Kunstbiblioteket overtog en samling af Ottos værker for en slik efter hans død. Otto havde været en nær ven af huset i mange år, og flere af hans værker har været udlånt og er blevet solgt gennem Kunstbiblioteket.
Bodil og hendes nu afdøde mand, stifter af Kunstbiblioteket, Knud Pedersen, kendte Otto fra de mange censurerede udstillinger, hvor hans værker var blevet antaget.
– Det mærkværdige var, at alle andre kunstnere elskede Ottos værker, men han blev aldrig rigtig anerkendt i offentligheden og på gallerierne, fortæller Bodil, der til ferniseringen på Tokkeruplund fortalte om Otto Poulsen, hans liv og deres venskab, ligesom hun læse op af nogle af alle de tekster (bl.a. filmmanuskripter og teaterstykker), som Otto har skrevet. Bodil er på nuværende tidspunkt i gang med at lave en hjemmeside om Otto Poulsen, og hun vil gerne, at samlingen fra Kunstbiblioteket overtages af et kunstmuseum.

Kunstbog om Otto Poulsen

Dorthe kontaktede også forfatter Lise Buurgård, som havde skrevet en bog om Otto Poulsen, der udkom året før hans død. Under udstillingen af Otto Poulsens værker på Tokkeruplund kunne de besøgende bladre i kunstbogen “Otto Poulsen – mellem naivisme og oursiderkunst”, og gennem den få et dybere indblik i Otto Poulsens kunst og på mange måder, særegne liv. Bogen om Otto Poulsen kan købes her

Venskabsforening for Otto Poulsen

Udstillingen af Otto Poulsens værker i cafeen var en succes, konkluderer Dorthe. Den blev bl.a. besøgt af mennesker, der kendte Otto, bl.a. fra partiet Venstres lokalforening, som Otto var medlem af, og andre som havde læst om udstillingen i avisen, som syntes om Dorthes idé.
Projektet med at få større fokus på Otto Poulsen og hans kunst er blevet Dorthes hobby, og hun arbejder stadig videre på, at dokumentere og få fokus på Otto Poulsens kunst. Derfor har hun lavet en venskabsforening, der sammen med hende skal arbejde videre. Et af målene er at få samlet værkerne, der er i magasin og dokumentarmateriale, bl.a. en dokumentarfilm og artikler og lave en stor lokal udstilling om Otto Poulsen i 2021, hvor han ville være fyldt 100 år.

Læs mere om Otto Poulsen og hans kunst

Tilmelding til nyhedsbrev

Tilmeld dig Tokkeruplund Farmhostels nyhedsbrev, så du kan holde dig opdateret om særlige tilbud, aktiviteter og vores åbningstider.